Ο Λουκάς Θάνος επανήλθε με Παλαμά


ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ


Μία μοναδική εμπειρία βίωσαν όσοι βρέθηκαν  στον τεχνοχώρο «Φάμπρικα» στον Κεραμικό, που ήρθε για να ξεδιαλύνει τα αξεδιάλυτα σκοτάδια μας , ενώ χτυπούσε αδιάκοπα το δοξάρι 

Το Θεατρικό Ορατόριο "Κωστής Παλαμάς"του Λουκά Θάνου, σε μια ανοιχτή πρόβα, βασισμένο στον Δωδεκάλογο του Γύφτου και σε άλλα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στη μουσική σκηνή , που με την τέχνη του σπουδαίου δημιουργού θα φέρει την αγάπη και την ομορφιά του κόσμου μέσα από την ποίηση του Παλαμά !
«Όχι θέλημα ρηγάδων όχι σκλάβου υποταγή με τα' ανεμοπόδαρο άτι σέρνει τον ταξιδευτή...»
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ



Από αυτή τη δουλειά του Λουκά Θάνου κρατάω την εξαιρετικά προσωπική ανάγνωση των ποιημάτων, χωρίς να τα προδίδει. Θέρμανε και συντηρούσε διαρκώς τα ποιήματα με έναν εσωτερικό μονόλογο ενός πνευματικού ανθρώπου , που πονάει για τα τεκταινόμενα.
Είχα την αίσθηση ότι, στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της βραδιάς η μουσική μας είχε καταπιεί πλήρως , χωρίς να παραγκωνίζει στο ελάχιστον ποίηση, για αυτό το κοινό εισέπραξε μυσταγωγία.
Από τον Λουκά Θάνο τον υπέροχο δημιουργό της «Μπαλάντας του κυρ Μέντιου» που έγινε σύμβολο από τον πρώτο του δίσκο το «Σάλπισμα| με τον Αρχάγγελο της Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, κρατάω τη δύναμη της αυτοσυγκέντρωσης και αυτή την τόσο προσωπική του σχέση με την ποίηση του Παλαμά , που επέλεξε να μελοποιήσει .
Και αυτό του έδινε μια ιδιαίτερη αίσθηση αυτοπεποίθησης, απολύτως όμως μυστικής και γι' αυτό αληθινής.
Ο Λουκάς Θάνος επανέρχεται 19 χρόνια μετά το "Metalipsis» για να μας ξεσηκώσει , να μας απογειώσει και να φέρει πίσω τα χαμένα μας φτερά για να πετάξουμε και πάλι.
Πλέκοντας αριστοτεχνικά στις παρτιτούρες τους ήχους από την αρχαία Ελλάδα - μην ξεχνάμε ότι ο Λουκάς Θάνος είναι και επίμονος μελετητής της αρχαίας τραγωδίας και η μέθοδός του διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια του κόσμου - το Βυζάντιο , την Αναγέννηση και τη λαϊκή παραδοσιακή μας μουσική με μεσογειακά ακούσματα, για να αποδείξει με το ύφος και την τεχνική του , ότι η μουσική είναι παγκόσμια !
Η πρόβα κορυφώθηκε στο δεύτερο μέρος με τη «Νίκη»
Ἐδῶ στὸ ἑλληνικὸ τὸ χῶμα,
τὸ στοιχειωμένο καὶ ἱερό,
ποὺ τὸ ἴδιο χῶμα μένει ἀκόμα
κι ἀπ᾿ τὸν ἀρχαῖο τὸν καιρό, και στα ποιήματα «Από ποια πατρίδα είμαι» και «Ω νυχτέρια» .
Ο μεγάλος δάσκαλος Λουκάς Θάνος που την παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά της πλατεία, που ήταν σε απόσταση ανάσας από τη σκηνή , ανέβηκε επάνω έπαιξε συνθεσάϊζερ και κιθάρα και ήταν τόσο το πάθος του που έσπασε δυο χορδές.
Η έκπληξη στο φινάλε ήρθε από την ηχογράφηση του ποιήματος «Εμείς εργάτες είμαστε» σε ποίηση Παλαμά με το Νίκο Ξυλούρη, που κρατάει εδώ και τέσσερις 10ετίες στο συρτάρι ο Λουκάς Θάνος !
Η αυλαία για τις ανοιχτές πρόβες έκλεισε χθες. Όμως, η διαδρομή για αυτό το ορατόριο τώρα ξεκίνησε και θα είμαι πολύ μακρινή ...
Θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ στους συντελεστές αυτής της παράστασης , ένα μπουκέτο ολόδροσα κορίτσια, όπως οι Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Ελένη Ζουρελίδου, Ερασμία Μαρκίδη, Σελήνη Φιλιππιτζή, Νίκη Σπανού, που απέδωσαν συγκλονιστικά το έργο αλλά και τον πολύ καλό τραγουδιστή Γιάννη Χίνο, που ερμήνευσε εξαιρετικά , ότι του αναλογούσε και που μοιράστηκε μουσικά όλο το βάρος με τον Ανδρέα Αρβανίτη δεξιοτέχνη στη λύρα , που με το δοξάρι του μας συνεπήρε !
Το χειροκρότημα ήταν δυνατό και παρατεταμένο .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ