Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΟΥΒΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΛΟΥΚΑ

Ο Φιντέλ Κάστρο είναι ένας εθνικός ηγέτης και γράφω ΕΙΝΑΙ γιατί αυτές οι μορφές είναι τα ζωντανά κύτταρα στο φλεβικό σύστημα της Ιστορίας, ένα σύστημα που τροφοδοτεί με καθαρό αίμα την καρδιά του κόσμου.

Ο Φιντέλ δεν άντεχε να βλέπει την πατρίδα του ένα προτεκτοράτο πορνείου του αμερικανικού λόμπι. Καζίνα, ξέπλυμα χρήματος, πόρνες και αμερικάνικες λιμουζίνες, έσπαγαν περνώντας με ταχύτητα, τις χορδές της κουβανέζικης κιθάρας, αλλοιώνοντας τον πολιτισμό της Κούβας. 
Ο νεαρός νομικός ονειρεύτηκε μία Κούβα ελεύθερη, αυτοδιαχειριζόμενη, γνωρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η αυτοδιαχείριση θα φέρει τεράστιες δυσκολίες και χτυπήματα στην εθνική περιουσία, λόγω του εμπάργκο που θα δεχόταν η χώρα του μετά την λαϊκή κυριαρχία.
Έχουν ειπωθεί πολλά αλλά αξίζει να πούμε ότι η Κούβα καπνίζει τα δικά της πούρα, ακούει την δικιά της μουσική, παράγει τα δικά της προϊόντα και έχει φτάσει πλέον να εξάγει τα σπάνια φάρμακά της σε όλο τον κόσμο, από τα περίφημα ερευνητικά ιατρικά κέντρα της.
Είναι η χώρα που έγινε πυλώνας για την ιατρική στο σπίτι, κάτι που το υιοθέτησε και η "ανεπτυγμένη" Δύση. Μα αυτό που αξίζει όλοι να κοιτάξουμε, είναι τα παιδιά τους, που μόλις βγαίνουν από τα σχολεία τους, είναι χαρά τους να τραγουδάνε τα εθνικά τους τραγούδια, να εντάσσονται σε μουσικές χορωδιακές μπάντες και να χορεύουν στους δρόμους ακόμα και αν δεν έχουν παπούτσια. 
Ο Φιντέλ δεν ήταν ένας απλός επαναστάτης, ήταν ίσως ο μεγαλύτερος ζωγράφος που πέρασε, γιατί κατόρθωσε να ξαναδώσει στην κοινωνία της Κούβας τα χρώματά της, που τα είχε στερήσει ο Μπατίστα.
Σήμερα ένα Κουβανέζικο αμάξι, μία Κουβανέζικη κιθάρα και ένας Κουβανέζικος ήλιος, προβάλλουν παντού, γιατί ο Κάστρο και ο συνοδοιπόρος του Κομαντάντε Τσε, άνοιξαν τα παράθυρα για να μπορεί το πολιτιστικό φως να μην λείπει από την Κούβα.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι, είμαι Ελληνίδα...
Η Ελλάδα μου ανήκει;

Ο Κουβανός πολίτης δεν έχει τέτοιο δίλημμα. Αυτό φτάνει.
Να σημειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έχει πει για το παράξενο θέαμα που συνάντησε όταν πήγε στην Κούβα.
Είδε ένα άγαλμα αγελάδας και αστειεύομενος είχε πει: 
"Έχετε θεοποιήσει τις αγελάδες εδώ στην Κούβα όπως στην Ινδία;"



Και εισέπραξε μαζί με το χαμόγελο και το φιλικό χτύπημα στην πλάτη, την απάντηση από τον ίδιο τον Κάστρο :

"Ναι, Μίκη, γιατί αυτή η αγελάδα, η συγκεκριμένη, είχε φτάσει να βγάζει εκατό κιλά γάλα την ημέρα. Εάν είχαμε δέκα τέτοιες αγελάδες, κανένα παιδί στην Κούβα δεν θα έμενε νηστικό. 
Και εμείς τιμάμε ακόμα και τα ζώα που προσφέρουν για τον λαό της Κούβας."

                                                                                     

Ο Πούτιν ως πρώην Σοβιετικός, γνωρίζει καλά το άρωμα του Κουβανού ηγέτη. Ήταν θέμα στιγμής να γίνει αυτή η συνάντηση μεταξύ τους, και όπως λένε οι γεωπόνοι, το πρώτο τριαντάφυλλο που θα ανθίσει, χαρίζει το άρωμά του στα επόμενα μπουμπούκια.
Και αναμφισβήτητα ο Πούτιν είναι ένα τριαντάφυλλο του Βορρά, με δικό του χαρακτηριστικό στεππικό άρωμα, αλλά που στην ρίζα του έχει το άρωμα του Κουβανού ηγέτη.

Είναι λοιπόν χρέος όταν ένα άνθος μαραθεί και πέσει, ο λαός να ποτίζει την τριανταφυλλιά για να γεννηθεί το επόμενο.


                                                                                     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ''ΝΕΚΥΙΑ''