Πρωτοφανής επίθεση στη ζωή του λαού σε επίπεδο εργασιακής και τοπικής καθημερινότητας


ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΚΟΥΝΑΚΗ

Πρόταση για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας εν’όψει του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με βάση την Πολιτική Απόφαση του 19ου –Συμμετοχή φορέων πολιτικών και μη στις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες για θέματα ζωτικού τοπικού ενδιαφέροντος





Τους τελευταίους μήνες η πρωτοφανής επίθεση στη ζωή του λαού σε επίπεδο εργασιακής και τοπικής καθημερινότητας παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Σειρά αγώνων σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο έχουν δοθεί, παρόλα αυτά και παρά τις μικρές επιμέρους νίκες τίποτε δεν δείχνει ικανό να σταματήσει την πρέσα η οποία σταδιακά συνθλίβει τις ζωές όλων μας.

Σε κλαδικό επίπεδο και με τα σωματεία αποσυντονισμένα και με δυσκολίες επανασυγκρότησης μετά τη συνειδητή διάβρωση από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν και την αντικειμενική δυσκολία να εκπροσωπηθούν οι νέες μορφές ευέλικτης, μερικής ή μαύρης απασχόλησης (και των άπειρων ενδιάμεσων καταστάσεων).

Σε τοπικό επίπεδο οι αγώνες έχουν μια αποσπασματικότητα η οποία έχει οδηγήσει σε ύφεση.  Η επίθεση στην περιουσία και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας εντείνεται (διακοπές ρευμάτων, νερού, τηλεφώνου, πλειστηριασμοί, κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός κατοικημένης περιοχής κτλ).

Με βάση αυτή την εχθρική για την ανθρώπινη επιβίωση κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται να γίνω μελοδραματικός περιγράφοντας, ποια είναι η θέση των τοπικών Λαϊκών Επιτροπών;

Ας δούμε πως απαντά στο ζήτημα η Πολιτική Απόφαση του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (21/04/13).


Σε αυτήν περιγράφεται:
«Η Λαϊκή Συμμαχία έχει σαφή αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό. Προωθεί τη ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αντιστρατεύεται τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή σε αυτόν. Δρα, ώστε να δυναμώνει η συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντικαπιταλιστικών κοινωνικών δυνάμεων, επιδιώκει ο αγώνας να κατευθύνεται προς την εργατική - λαϊκή εξουσία…
Η Λαϊκή Συμμαχία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε κάθε πόλη, με κέντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, τις υποδομές, τα δίκτυα και τα μέσα μεταφοράς… Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση… Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση…» κτλ όπου σκιαγραφείται ένα σχέδιο για σύνδεση του κλαδικού με το τοπικό σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης.

Παρακάτω διευκρινίζονται τα πράγματα:

«Η Λαϊκή Συμμαχία σήμερα έχει μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης με το κοινό πλαίσιο δράσης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από το ΠΑΜΕ, στη φτωχή αγροτιά της υπαίθρου μέσα από την ΠΑΣΥ, στους αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους και βιοτέχνες μέσα από την ΠΑΣΕΒΕ, στους νέους και τις νέες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, στις γυναίκες μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ. Δεν αποτελεί συμμαχία πολιτικών κομμάτων.
Το ΚΚΕ μετέχει στα όργανα και στις γραμμές της μέσω των στελεχών και μελών του, των μελών της νεολαίας του, της ΚΝΕ, που εκλέγονται στα όργανα του κινήματος και δρουν στις οργανώσεις της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, των οργανώσεων φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών. Το Κόμμα σταθερά επιδιώκει να διατάσσει ικανά στελέχη στις γραμμές του κινήματος, ώστε να αντιπαλεύουν τη ρεφορμιστική - οπορτουνιστική γραμμή, να διασφαλίζουν και από τα μέσα το χαρακτήρα της Συμμαχίας, την ικανότητά της να ανοίγεται και να συνδέεται με νέες δυνάμεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Στην πορεία της πολιτικής πάλης είναι ενδεχόμενο να εμφανιστούν πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν θέσεις μικροαστικών στρωμάτων, συμφωνούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα του κοινωνικοπολιτικού αγώνα, στην αναγκαιότητα να κατευθύνεται αυτός προς την εργατική λαϊκή εξουσία - οικονομία.
Το ΚΚΕ, διατηρώντας την αυτοτέλειά του, θα επιδιώξει την κοινή δράση με αυτές τις δυνάμεις, στη στήριξη της Λαϊκής Συμμαχίας. Η συνεργασία εκφράζεται με τη συμπόρευση των μελών και οπαδών τους στις γραμμές των μαζικών οργανώσεων που συγκροτούν τη Συμμαχία ή στα όργανά της μέσω των εκλεγμένων μελών τους. Η συνεργασία αυτή δε διαμορφώνεται σε ενιαίο όργανο Συμμαχίας με κόμματα - συστατικά μέλη, με συγκροτημένη οργανωτική μορφή και δομές.
Αντικειμενικά μια τέτοιας μορφής οργάνωση είναι θνησιγενής, δε συμβάλλει στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, καθώς και του κινήματος των συμμάχων του, συγκρούεται με την αυτοτέλεια του ΚΚΕ.
Στις συνθήκες του μονοπωλιακού καπιταλισμού εμφανίζονται με διάφορες μορφές οπορτουνιστικά πολιτικά κόμματα και ομάδες που αποσχίστηκαν και διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρώτ' απ' όλα στο κύριο πολιτικό ζήτημα «μεταρρύθμιση ή επανάσταση». Το ΚΚΕ δεν κάνει καμία πολιτική συνεργασία με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό ισχύει, ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που πραγματοποιούν οι οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις σε συνθήκες ανόδου του κινήματος, υιοθετώντας συνθήματα που φαίνονται φιλολαϊκά, όμως η πολιτική τους πρόταση για το πρόβλημα της εξουσίας είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.
Λαϊκές μάζες που συσπειρώνονται σε τέτοιες δυνάμεις μπορεί να βρεθούν στις γραμμές του μαζικού εργατικού - λαϊκού κινήματος, ακόμα και στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος σε συνθήκες απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης που προσελκύει ευρύτερες λαϊκές μάζες, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης. Σε κάθε φάση του αγώνα, θα πρέπει να διεξάγεται οξύτατη ιδεολογική διαπάλη, καθώς ο οπορτουνισμός αποτελεί δύναμη συνθηκολόγησης με το αστικό πολιτικό σύστημα και την αστική τάξη, αποτελεί δύναμη υπόσκαψης της επαναστατικοποίησης της συνείδησης.
Το ΚΚΕ διατηρεί την αυτοτέλειά του και στις αστικές εκλογές. Στα ψηφοδέλτιά του είναι δυνατό να συμμετέχουν συνεργαζόμενοι.
Η Λαϊκή Συμμαχία, ως συμμαχία των ριζοσπαστικών πολιτικοποιημένων τμημάτων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος των συμμάχων του, των οργανώσεων της νεολαίας και των γυναικών, ως συμμαχία που δρα στις γραμμές του κινήματος, με στόχο να προσελκύσει την ευρύτερη συσπείρωση νέων μαζών, δεν παίρνει μέρος στις εθνικές και τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, σε δημοψηφίσματα».

Και παρακάτω τίθενται οι στόχοι:
Είναι βασικό καθήκον να δυναμώσει, να οικοδομείται παντού στους κλάδους, στις πόλεις η Λαϊκή Συμμαχία. Έκφρασή της στις συνοικίες αποτελούν οι Λαϊκές Επιτροπές, που πρέπει να συγκροτηθούν παντού.
Να είναι οι Λαϊκές Επιτροπές, η Λαϊκή Συμμαχία στους κλάδους και στις γειτονιές που θα εξασφαλίζουν αλληλεγγύη, ακόμη και το ψωμί που λείπει στο φτωχό, θα προστατέψουν τους φτωχούς από την κατάσχεση του σπιτιού τους. Θα συμμετέχουν, θα στηρίζουν την πάλη των εργαζομένων ενάντια στα βάρβαρα μέτρα. Θα προστατέψουν τη γειτονιά από τις εφόδους των δυνάμεων της κρατικής καταστολής και των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Θα είναι η εργατική τάξη, η λαϊκή συμμαχία στον τόπο δουλειάς και στη συνοικία που θα οργανώσει το λαό στα λαϊκά ξεσπάσματα. Η ίδια συμμαχία θα προστατέψει το λαό από πισωγυρίσματα. Η Λαϊκή Συμμαχία θα αντιπαρατίθεται στο φιλελευθερισμό και στη σοσιαλδημοκρατία.
Να δυναμώσει η προσπάθεια να ενταχθούν νέες δυνάμεις, συνδικάτα και φορείς της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων στις Λαϊκές Επιτροπές.
Κάθε τμήμα της Κοινωνικής Συμμαχίας να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις στο χώρο του, ταυτόχρονα με το συντονισμό ανάμεσά τους.
Να προχωρεί η σύνδεση της Λαϊκής Επιτροπής με τοπικούς φορείς και ομάδες εργαζομένων, καθώς και ανέργων.
Να ενισχυθεί η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα, τη συσπείρωση και την οργάνωση των ανέργων.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι υπεύθυνες για την εξέλιξη αυτής της μορφής οργάνωσης του λαού και ταυτόχρονα για τη διατήρηση της αυτοτελούς ιδεολογικής, πολιτικής, οργανωτικής δράσης του Κόμματος.
Ιδιαίτερα στις συνοικίες να αποκαλύπτεται η δράση διαφόρων εθνικιστικών αντιδραστικών ομάδων, να αντιμετωπίζεται η υποταγή των συνειδήσεων στην αδράνεια σε συνθήκες κρίσης από τη δράση φορέων του οπορτουνισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και των ΜΚΟ.
Να προχωρήσει αποφασιστικά η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η είσοδος και η δραστηριοποίηση νέων εργατικών μαζών και των μεταναστών στα συνδικάτα. Να ανοίξει πόλεμος με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό από πάνω μέχρι κάτω και τις παρατάξεις των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και νέων που εμφανίζονται. Σε όλες τις διοικήσεις που έχουν πλειοψηφία χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός και παρέμβαση, ιδιαίτερα στις πρωτοβάθμιες. Οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν από αυτές τις διοικήσεις.
Να ανέβει η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα των μεταναστών.
Να δυναμώσει η παρέμβαση των ΚΟ για την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ.
Με βάση τα ως άνω το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πως έχουν χρησιμοποιηθεί εώς τώρα οι τοπικές Λαϊκές Επιτροπές και σε τι βαθμό πέτυχαν τους στόχους τους;

Είναι νομίζω φανερό πως οι τοπικές Λαϊκές Επιτροπές δεν έχουν πετύχει τους αντικειμενικούς τους στόχους στη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών παρά μόνο συσπειρώνοντας ένα κόσμο ο οποίος ήταν ούτως ή άλλως κοντά στο ΚΚΕ.

Άρα στις δοσμένες συνθήκες ποια θα πρέπει να είναι η οργάνωση και ο συντονισμός για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση;

Νομίζω πως η μόνη απάντηση είναι να προχωρήσει η σύνδεση της ΛαΪκής Επιτροπής με τοπικούς φορείς και συλλογικότητες ακόμη και προερχόμενους από δυνάμεις οριζόμενες ως οπορτουνιστικές με βάση το ότι «λαϊκές μάζες που συσπειρώνονται σε τέτοιες δυνάμεις μπορεί να βρεθούν στις γραμμές του μαζικού εργατικού - λαϊκού κινήματος, ακόμα και στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος σε συνθήκες απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης που προσελκύει ευρύτερες λαϊκές μάζες, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης. Σε κάθε φάση του αγώνα, θα πρέπει να διεξάγεται οξύτατη ιδεολογική διαπάλη, καθώς ο οπορτουνισμός αποτελεί δύναμη συνθηκολόγησης με το αστικό πολιτικό σύστημα και την αστική τάξη, αποτελεί δύναμη υπόσκαψης της επαναστατικοποίησης της συνείδησης».

Άλλωστε είναι σαφές πως «το ΚΚΕ διατηρεί την αυτοτέλειά του και στις αστικές εκλογές. Στα ψηφοδέλτιά του είναι δυνατό να συμμετέχουν συνεργαζόμενοι. Η Λαϊκή Συμμαχία, ως συμμαχία των ριζοσπαστικών πολιτικοποιημένων τμημάτων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος των συμμάχων του, των οργανώσεων της νεολαίας και των γυναικών, ως συμμαχία που δρα στις γραμμές του κινήματος, με στόχο να προσελκύσει την ευρύτερη συσπείρωση νέων μαζών, δεν παίρνει μέρος στις εθνικές και τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, σε δημοψηφίσματα».

Εν τέλει όποιος και όποια αρνηθεί τον διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση στη βάση θα χρεωθεί και το βάρος των πολιτικών επιλογών του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ''ΝΕΚΥΙΑ''