Η Ελλάδα πενθεί για την απώλεια της ΜΕΓΑΛΗΣ Άννας Συνοδινού

Της δημοσιογράφου Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου



           Λόγια επίκαιρα όσο ποτέ. Λόγια παρακαταθήκη από αυτήν τη μεγάλη της τέχνης.

Κυριακή 10 Μαρτίου 1991. 25 χρόνια ολόκληρα πριν. Η ΜΕΓΑΛΗ του ελληνικού θεάτρου, Άννα Συνοδινού παραχωρεί συνέντευξη στη δημοσιογράφο  Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου.

Και τα όσα λέει για το σάπιο πολιτικό σύστημα, για τη νοοτροπία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (που ήταν τότε κυβέρνηση) είναι ανατριχιαστικά. Γιατί είναι συνάμα επίκαιρα και προφητικά.
Με την οξύτητα του πνεύματος της, με τη βαθιά παιδεία της και το απαράμιλλο θάρρος της, η Άννα Συνοδινού είχε εκμυστηρευτεί στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. Είχε βαρέσει το καμπανάκι για τα δεινά που θα έφερναν στη χώρα μας τα κόμματα εξουσίας. Επειδή ακριβώς ασκούσαν την εξουσία αυτή με τρόπο ενδοτικό...
"Εγώ απέτυχα σαν πολιτικός και πήγα σπίτι μου"

H φράση αυτής της Άννας Συνοδινού στη συνέντευξη του 1991 θα έπρεπε να αποτελεί ευαγγέλιο για κάθε έναν που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά και παράλληλα τον εφιάλτη για όλους καρεκλοκένταυρους πολιτικάντηδες που για την "καρέκλα" θα πούλαγαν και τη μάνα (ή την πατρίδα τους...)
"Στην πολιτική πρέπει λίγο να χτυπάει και η καρδιά"

"Πάντοτε ο ορθολογισμός δεν είναι απαραίτητος στην πολιτική. Πρέπει λίγο να χτυπάει η καρδιά. Ε, εγώ αυτό το είχα ως αρχή και στη συνεργασία μου με την πολιτική φαίνεται ότι δεν ήταν χρήσιμο" εκμυστηρευόταν στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου η Άννα Συνοδινού που δεν δίσταζε να πει τα πράγματα ξεκάθαρα και για τη Νέα Δημοκρατία. Ορισμένα πράγματα, βλέπετε, δεν άλλαζουν ποτέ:
"Θα έπρεπε αυτά τα πράγματα που η ΝΔ έχει διατυπώσει σε χαρτί κάποια στιγμή να εφαρμοστούν. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα και είμαστε εδώ που είμαστε". Σας θυμίζει κάτι από Ζάππεια;
Τα λόγια της μεγάλης Αννας Συνοδινού συγκλονίζουν, 25 χρόνια μετά: "Δεν ήθελα να είμαι σε μία Βουλή η οποία θεωρεί τη λέξη θέατρο, καζούρα και όχι υψηλή έννοια. Και χαχανίζουν όλοι εκεί μέσα"

"Να επισπεύσει ο λαός τις διαδικασίες της σοβαρότητας"
Διαβάστε τώρα προσεκτικά τι έλεγε η υπέρτατη ιέρεια της υποκριτικής τέχνης σε αυτήν την ιστορική συνέντευξη: "Τι απειλεί αυτόν τον τόπο; Ένας θάνατος πολιτιστικός που ξεκινάει από τη γλώσσα. Εκεί είναι η ρίζα. Ποιος ασχολείται όμως με τη γλώσσα σε αυτόν τον τόπο; Κανείς. Νομίζω ότι επειδή δε σοβαρολογούμε σε αυτόν τον τόπο είναι καιρός να σκεφθεί αυτός ο λαός ο οποίος πραγματικά ξαναγεννιέται σε πολύ σκληρές εποχές να επισπεύσει τις διαδικασίες της σοβαρότητας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΣΤΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ - Εθνος, 10 Μαρτίου 1991
(πατήστε ΠΑΝΩ στις εικόνες για να δείτε τη συνέντευξη σε μεγάλη ανάλυση)

S42BW-214070310090-2
 4444S42BW-214070310090-3333333
ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/smaragdamichalitsianou

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ