« …ἐδῶ, πάνου ἀπ’ τὸ χῶμα μᾶς σκοτώνουν κάθε μέρα»


ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

















Ο ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

                                                                        
Σοῦ πήρανε, λαέ μου,
 τὸ δίκιο τοῦ πολέμου
 πατριδοκαταλύτες,
     ξένοι καὶ ντόπιο ἀλῆτες!

Η ποίηση του Βάρναλη, μυρίζει μπαρούτι, γιατί « με την τέχνη του παίρνει θέση απέναντι στο κοινωνικό κατεστημένο, το γιομάτο από αδικίες και αθλιότητες», όπως σχολιάζει ο ομότεχνός του Νικηφόρος Βρεττάκος.


Ο, τι μας χρειάζεται τούτες τις μέρες που ο άνεμος μας κυνηγά.

Τούτες τις μέρες, που νομίζουμε ότι μας ανήκουν τα σπίτια μας, αλλά δεν είναι έτσι, αφού από την 1η του μήνα γίνονται καθημερινά κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε ακίνητα με την εμπορική αξία που είναι εξευτελιστική, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Και μετά την κατακραυγή, για την διάταξη που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, που επέτρεπε στο πολιτικό προσωπικό να διατηρεί δικές του offshore στο εξωτερικό, και διορθώθηκε ως «υποτιθέμενο λάθος», ο λαός στενάζει κάτω από το ζυγό των τοκογλύφων και θα πει το ψωμί – ψωμάκι, αφού για να φάει ένα κιλό ψωμί θα θέλει 3 ευρώ τουλάχιστον με τα νέα μέτρα.

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές σε μια σειρά από βασικά προϊόντα φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Τα καθημερινά αγαθά και οι υπηρεσίες εκτοξεύονται και η περισσότερη λιτότητα δεν αντιμετωπίζεται πλέον με τίποτα.


Και μέσα σε όλα έρχεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, που πέρσι με επιστολή του στον Πρωθυπουργό του έλεγε ότι μετατρέπει τη χώρα σε Ζιμπάμπουε, στα Παραπολιτικά 90,1, και δίνει τη δική λύση, για το πώς θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα που χρωστάει η χώρα, προτρέποντας τους κυβερνώντας να κάνουν ένα μηχανισμό, που θα μπορεί να υποκλέψει αυτά που έχουν μείνει στα στρώματα των Ελλήνων και ανέρχονται όπως υποστηρίζει σε 55 δις ευρώ.


Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο κ. Χρυσόγονος, κι αν εννοεί τη συγκρότηση ενός σώματος εισπρακτόρων που θα μπουκάρει στα σπίτια να παίρνει τις τελευταίες οικονομίες των πολιτών.


Οἱ σκοτωμένοι ξεκουράζονται κάτου ἀπ’ τὸ χῶμα,
μὰ ἐδῶ, πάνου ἀπ’ τὸ χῶμα
μᾶς σκοτώνουν κάθε μέρα,
σκοτώνουν κάθε μέρα τὴν ἐλπίδα μας
σκοτώνουν κάθε μέρα στὸ κατώφλι μας τὸ φῶς
καὶ τὴ μικρὴ γαλήνη τοῦ στρωμένου τραπεζιοῦ
καὶ τὸ φιλὶ ποὺ κλάει στὴν ἄκρη τῶν χειλιῶν μας
κι ἀκόμα δὲν μποροῦμε νὰ πεθάνουμε


Δὲν μποροῦμε, κραυγάζει ο Γιάννης Ρίτσος πάνω σε αυτές
τις πέτρες που δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό.

Και επανέρχομαι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για να σας υπενθυμίσω, πώς ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά εγγυόταν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωθυπουργός στις 23 Ιανουαρίου του 2015, δυο μέρες πριν τις εκλογές, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Ομόνοια, έλεγε το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και τα «έχωνε» στους Σαμαρά-Βενιζέλο για τους πλειστηριασμούς, ενώ η κυβέρνησή του άνοιξε διάπλατα το δρόμο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Τι έγινε άραγε το σύνθημα του κ. Τσίπρα; Σίγουρα εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες που οσονούπω χάνουν το κεραμίδι τους.

Με την ευκαιρία να συγχαρώ τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία στην προσπάθειά της, να αντιμετωπίσει φαινόμενα διολίσθησης δικηγόρων σε πρακτικές εισπρακτικών εταιρειών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε την προσθήκη στον Κώδικα Δεοντολογίας μιας διάταξης που θα φέρνει τους παραβάτες αντιμέτωπους με αυστηρές πειθαρχικές ποινές.

Κι ενώ οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πήραν το δρόμο τους δεν άκουσα να γίνεται κάτι. Πάλι καταθέσαμε τα όπλα.

Θυμήθηκα τον Ισπανό πυροσβέστης Ρομπέρτο Ρίβας, που το Νοέμβριο του 2014 αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, που έχανε το σπίτι της επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Και δεν ήταν ο μόνος.

Θυμήθηκα τις Επιτροπές κατοίκων κατά γειτονιές, που πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κόπτονταν για τους επερχόμενους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και τώρα κωφεύουν.



Μήπως τελικά έχουν δίκιο οι Γάλλοι που βγαίνουν δυναμικά στους δρόμους με το σύνθημα «Δεν είμαστε Έλληνες να κοιμόμαστε» και διαμαρτύρονται έναντι στα νέα μέτρα λιτότητα και στις αλλαγές που προωθεί ο Ολαντ στα εργασιακά για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας;


Ευτυχώς αντιστέκεται σθεναρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και με σκληρή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε κατακρίνει το κυβερνητικό έργο που εξαθλιώνει το λαό και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόσυρση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου δηλώνοντας πώς τάσσεται στο πλευρό των κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν σε αυτό.

Ναι, δεν πρέπει η μία κοινωνική ομάδα να στρέφεται εναντίον της άλλης. Ναι, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το Όχι μέχρι τέλους.

Δεν μας ταιριάζει η υποταγή και η εξαθλίωση.



Είπα, ως όφειλα, τα λιγοστά μου λόγια, πριν η ψυχή μου κάνει πανιά. κι ας με συγχωρήσει ο Σεφέρης που φέρνω τους στίχους του στα μέτρα μου. Και για να μην κρατήσει πολύ όλο αυτό, σκεφθείτε, ξαναδιαβάζοντας τους παρακάτω στίχους του πρίγκιπα της Ελληνικής ποίησης




Αναστάσιος-Παντελεήμων Λειβαδίτης (20 Απριλίου 1922 - 30 Οκτωβρίου 1988) ήταν σημαντικός Έλληνας ποιητής. Γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα, έχοντας καταγωγή από την Κοντοβάζαινα.

                                                          Συνήθως χάνουμε
                                                      τα πιο ωραία μας χρόνια...
                                                          από ένα Τίποτα..
                                                  ένα Αύριο που άργησε να 'ρθει
                                                          ή ένα λυκόφως..
                                                          που κράτησε πολύ



                                                    [ Λυκόφως .. ] Τάσος Λειβαδίτης
                 

                                            
                                                 

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/smaragdamichalitsianou?fref=nf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ