ΕΡΤopen ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ''Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ''




Tην Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, η ΕΡΤopen είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  της Αριάδνης - Χρύσας Κουσελά και με συμπαρουσιαστή τον Σωτήρη Μπότα, τον συνθέτη Λουκά Θάνο


.


Ποίηση Κωστής Παλαμάς και "Δωδεκάλογος του Γύφτου".
Ένα καινούργιο έργο ή μία τέλεση λιτανείας και μία κοσμογονική ανα-γέννηση από τα βάθη των αιώνων;
Ο συνθέτης Λουκάς Θάνος δεν ακολούθησε και δεν ακολουθεί εμπορικές διαδρομές, παραμένει ο ίδιος από επιλογή ασκητής.
Από το πρώτο του έργο που είναι το "Σάλπισμα" με την φωνή του Νίκου Ξυλούρη, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό, μέχρι να γεννηθεί ο δεύτερος δίσκος.
Και είναι λογικό.  Το "Σάλπισμα" έπρεπε να γίνει κτήμα των Ελλήνων και όχι των εμπόρων. Και αφού ανδρώθηκε, ο Λουκάς Θάνος διαλέγει τον δεύτερο Κουρήτη Γιάννη Χαρούλη και περνά στη νέα γέννα.





Ασκητής, όπως είπαμε, ο ίδιος ο Λουκάς Θάνος, αρμολογεί για χρόνια κρυμμένους ήχους από τα άδυτα ιερά των Ελλήνων, ήχους που τους φέρνει στην επιφάνεια μέσα από το καλύδωρο φρέαρ της ποίησης του Κωστή Παλαμά, ένα φρέαρ που πολλοί θέλησαν να το σκεπάσουν, μα πάντα ένας γιός του Ορφέα θα φέρνει τους ήχους των υδάτων του στην επιφάνεια.



Ως φωτογραφία ο καινούργιος δίσκος έχει την ιερή ελιά των Ελλήνων και αν παρατηρήσεις καλά, θα δεις τον δυνατό κορμό και το πλούσιο φύλλωμά της αλλά δεν φαίνονται οι ρίζες.
Και εδώ υπάρχει ο συμβολισμός. Οι ρίζες είναι ανώνυμες αλλά κάνουν όλη την δουλειά, για να είναι το δέντρο δυνατό και ζωντανό.
Είναι ανώνυμες, γιατί ο κάθε Έλληνας είναι και  μία ρίζα. Κάτω από το χώμα είναι η δύναμη του λαού που τροφοδοτεί τους χυμούς για τα αγέννητα φύλλα της ελιάς.
Και αν αναζητήσεις αυτά τα αγέννητα φύλλα, θα πρέπει να διανύσεις τον "Δωδεκάλογο του Γύφτου" ακούγοντας την μουσική του ασκητή -συνθέτη Λουκά Θάνου.
Αυτή η εκπομπή αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας και όπως είπε ο Γιάννης Χαρούλης "αυτό τον δίσκο τον έκανα για την κόρη μου".


Ας τον κάνουμε λοιπόν και εμείς δώρο στα παιδιά μας.


                                                                            

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ''ΝΕΚΥΙΑ''